Toyota udvikler kørestolsracer med teknologi fra motorsport

22 august 2021

Toyota er olympisk og paralympisk toppartner og har i transformationen fra traditionel bilproducent til mobilitetsvirksomhed fuld fokus på at sikre mobilitet for alle – uanset om man er ung, gammel, har et handicap eller ej. Seneste bidrag kommer fra Toyotas motorsportsafdeling, TOYOTA GAZOO Racing, der her inden de Paralympiske Lege i Tokyo i bedste olympiske ånd nu har udviklet en kørestolsracer med teknologi fra motorsporten.

 

Normalt udvikler Toyotas motorsportsafdeling, TOYOTA GAZOO Racing, nogle af de mest hårdkogte og udholdende racerbiler i verden, som både skal medvirke til at kunne bygge endnu bedre biler til almindelige mennesker og skabe begejstring hos fans. Det har hidtil ført til flere sejre i 24-timers løbet i Le Mans, verdensmesterskaber i langdistance race, verdensmesterskaber i WRC-rallyserien, sejr i Dakar Rally og flere andre imponerende resultater. Men nu lægger motorsportsafdelingen en ekstra dimension til udviklingsarbejdet og lancerer en helt ny og innovativ kørestolsracer.

Udviklingen af den nye kørestolsracer med teknologi fra motorsporten skal ses i sammenhæng med Toyotas transformation fra traditionel bilproducent til mobilitetsvirksomhed. Ambitionen er at sikre mobilitet for alle uanset alder og eventuelt handicap. Læg dertil, at Toyota samtidig også er olympisk og paralympisk toppartner, så har man forklaringen på motorsportsafdelingens ekstra fokusområde.

Toyotas motorsportsafdeling har taget motorsportsteknologi fra højeste niveau og benyttet det til at udvikle en helt ny kørestolsracer i fællesskab med erfarne atleter. Det har løftet TOYOTA GAZOO Racings viden inden for parasporten til nye højder og sikret en af de mest avancerede kørestolsracere nogensinde.

Ingeniørerne hos Toyota lagde for en stund racerbilerne til side og tog fat på opgaven med kørestolsraceren med et helt blankt stykke papir. Alligevel trak ingeniørerne på deres store erfaring med teknikker og teknologier fra motorsporten for at skabe det optimale design til en ny type kørestolsracer og sikre, at al energi fra atleten går til fremdrift. Udviklingen foregik i tæt samarbejde med bl.a. den tyske topatlet og medaljevinder ved VM i kørestolsrace, Alhassane Baldé.

En nøglefilosofi bag udviklingen var drømmen om at skabe en platform, der kan tilpasses efter størrelsen og kropsbygningen af enhver atlet. Det kræver kun ændringer af få komponenter for at tilpasse kørestolsraceren til den enkelte atlets behov.

Resultatet er et design, der er ligeså visuelt slående, som det er teknisk innovativt. Den nye kørestolsracer forener ydeevne og sikkerhed og løfter derved parasportteknologien til et nyt og hidtil uset, højt niveau. Den er bygget i hånden, tilpasset den enkeltes nøjagtige krav og fremstillet af de letteste og stærkeste tilgængelige materialer.

Basisomkostningerne for Toyotas kørestolsracer er 37.850 Euro uden moms, svarende til godt 280.000 kr. Dertil kommer individualiseringspakker, der koster mellem 5.000 og 15.000 Euro (ca. 40.000 – 120.000 kr.), individuelle hjulsæt samt leveringsgebyr.